EKONOMIKA

Asociace: Češi si za pandemie odvykli chodit do restaurací na obědy

Češi si za pandemie koronaviru odvykli chodit do restaurací na obědy. Právě u polední nabídky sledují provozovatelé stravovacích provozů podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP) enormní propady. Tržby z obědů přitom dříve pokrývaly fixní náklady. Situaci zhoršilo také zavedení stravenkového paušálu. ČTK to řekl restauratér a garant projektu Moje restaurace za AMSP Luboš Kastner.

V pondělí uplynou dva roky od chvíle, kdy vláda poprvé v boji proti šíření koronaviru zakázala přítomnost veřejnosti ve stravovacích zařízeních. Provoz restaurací následně v uplynulých dvou letech ještě několikrát uzavřela nebo omezila.

V důsledku protiepidemických opatření začalo mnoho lidí pracovat z domu, úbytek zákazníků v průběhu obědů pocítily především podniky v blízkosti administrativních center. Velká část zákazníků se přitom na obědy zatím nevrátila, podle Kastnera to bude spíše dlouhodobá změna. Někteří si nechávají jídlo dovézt, ale stále častěji lidé uplatňují tzv. anglický typ stravování, kdy teplé jídlo nahradí například sendvičem, uvedl.

Problémem je podle Kastnera také stravenkový paušál, který ministři zavedli od 1. ledna loňského roku. Místo stravenek mohou zaměstnavatelé pracovníkům vyplácet peněžní příspěvek. Gastronomové tím podle Kastnera ztratili na tržbách miliardy korun.

Návštěvy restaurací přes obědy loni omezili ale i lidé, kteří stravenky v zaměstnání dostávají. Data společnosti Sodexo Benefity, která je největším poskytovatelem benefitů v ČR ukázala, že držitelé stravenkových karet snížili docházení do stravovacích zařízení na polovinu proti předpandemickému roku 2019, řekl generální ředitel Sodexo Benefity Daniel Čapek. Lidé, kteří mají stravenky, přitom chodí na oběd do restaurací dvakrát častěji než zaměstnanci se stravenkovým paušálem, ukázal dřívější průzkum Unie zaměstnavatelských svazů ČR.

Restauratéři se musejí vyrovnávat s rostoucími cenami potravin, energií, zvýšil se dále tlak na mzdy, které museli zvýšit. Projevilo se to i na cenách jídla a pití. "U obědů je cenový skok vidět nejvíce," dodal Kastner.

Češi za oběd v restauraci letos v lednu podle dat firmy Sodexo Benefity zaplatili v průměru 157 korun. Bylo to o dvě koruny více než loni v prosinci, přičemž ve srovnání s prvním měsícem loňského roku cena vzrostla o 13 korun. Nejdražší obědy byly v Praze, kde za ně lidé museli vydat 176 korun, meziročně o zhruba 15 korun více.

ČTK | byznysvcesku.cz

Michal Babinec
46 let, byznysmen . Cítí se znechucený

Celý ten stravenkový systém mi vždycky připadal jako pěkná kulišárna. Poskytovatelé stravenek mají v podstatě svoje jisté. Pominu to, že se většinou nejedná o české firmy, ale mít v kapse desetiprocentní provizi za to, že jsem někomu zprostředkoval oběd nebo nákup potravin, je terno, a taky trochu lichva. Víte, co by se stalo, kdyby stravenky nebyly? Nic. Lidé, zaměstnavatel i zaměstnanec, by jenom nakládali s vlastními prostředky a vyšlo by je to konec konců levněji. Stravenkový paušál je krok k normálnosti. A že se to poskytovatelům stravenek nelíbí, je jejich věc. Ať zkusí něco jiného. Třeba kuplířství.

Alexandr Gonda
49 let, finanční makléř . Cítí se v pohodě

Systém stravenek vychází ze zákoníku práce, podle kterého jsou zaměstnavatelé povinni umožnit všem zaměstnancům na všech směnách stravování. Do daňově uznatelných výdajů lze zahrnout i příspěvek na závodní stravování zajišťované prostřednictvím jiných subjektů a poskytované až do výše 55 % ceny jednoho jídla za jednu směnu, takže zaměstnanec obvykle platí 45% z hodnoty stravenky. Je ale pravdou, že se stravenkami má zaměstnavatel spojené i další náklady, např. na administrativu, která s nimi souvisí, nebo poplatky za stravenky placené poskytovateli stravenek, což bývá několik procent z jejich ceny.

Karla Bernášková
38 let, učitelka . Cítí se bezradný

Já myslím, že ta diskuse by neměla být o stravenkách, ale o tom, jak se na našich restauratérech podepsala změna chování zákazníků. Věřím, že se jedná o dočasný jev a lidé začnou do restaurací opět chodit. Já se jinak stravuji v naší školní jídelně, která se poslední dobou hodně zlepšila. Stravenky jsem, ale dostávala během distanční výuky, takže s nimi mám svoji zkušenost. Většinou jsem je ale spíš uplatnila při nákupu potravin. Viděla jsem dokonce některé lidi v obchodě, kteří za ně nakupovali rum. Myslela jsem, že se to nesmí.