EKONOMIKA

ČR by měla omezit vývoz pšenice, jinak chléb může stát i 60 Kč

Česká republika by měla omezit vývoz pšenice, její cena je kvůli bojům na Ukrajině meziročně zhruba dvojnásobná. Běžný chléb by tak letos mohl stát i 60 korun. Svaz pekařů a cukrářů to dnes uvedl v tiskové zprávě.

Prudké zdražení pšenice prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií a pohonných hmot. Mnozí kvůli tomu čelí existenčním problémům. Snížení dopadů by mohl stát dosáhnout i prostřednictvím dotací pro pekárny, uvedl svaz. Ministerstvo zemědělství (MZe) nepovažuje regulaci vnitřního trhu za dobré řešení. Mohla by fungovat jako opatření všech členských států proti sobě navzájem, sdělil ČTK mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Pšenice se nyní podle Svazu pekařů a cukrářů prodává za rekordních 10.500 až 11.500 korun za tunu, loni v březnu tuna stála 5500 korun. Mnoho asijských a afrických států je závislých na dovozu obilovin z Ruska a Ukrajiny, kvůli zákazu vývozu z těchto zemí tak začaly skupovat obiloviny z jiných států, včetně ČR. Maďarsko už v minulých týdnech vývoz pšenice omezilo.

"Česká republika je konkrétně v pšenici, která je nezbytnou surovinou pro české pečivo, zcela soběstačná a značnou část produkce standardně vyváží. Bohužel aktuální situace ovlivněná válkou na Ukrajině způsobila, že meziročně došlo ke zdražení pšenice o 100 procent," řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Doplnil, že situace v oboru je neúnosná a stát musí zasáhnout.

Důležité podle MZe je zachovat vnitřní trh a volný pohyb zboží v Evropské unii. Ta by zároveň měla podle resortu prosazovat volný obchod i na mezinárodní úrovni. MZe hledá možnosti, jak snížit tlak na růst cen. "Od Evropské komise očekáváme, že předloží dočasný rámec pro státní pomoc podnikům zasaženým krizí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu," uvedl Bílý.

Ministerstvo zemědělství letos podle něj poskytne do potravinářského odvětví 750 milionů korun v rámci dotačního programu Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu. Podporu investic mimo jiné pro potravinářské podniky poskytuje také ministerstvo průmyslu a obchodu, dodal.

V důsledku zvýšení cen vstupních surovin, pohonných hmot či energií vzrostly pekárnám podle Hlavatého v lednu náklady o více než 30 procent v porovnání s prvním měsícem loňského roku. Zvýšené náklady se ale nepromítly v plné výši do dodavatelských cen pekáren. Rohlík a chleba zdražily o deset až 15 procent, ceny jemného nebo sladkého pečiva stouply o deset až 20 procent, uvedl dříve Hlavatý. Svaz pekařů dlouhodobě upozorňuje na to, že ceny pečiva jsou v ČR stále jedny z nejnižších v Evropské unii.

Kilogram konzumního kmínového chleba stál minulý týden v průměru podle dat spotřebitelských cen Českého statistického úřadu 31,14 koruny. Od ledna zdražil o 80 haléřů. Cena kilogramu pšeničného bílého pečiva v uplynulém týdnu činila v průměru 56,43 koruny, proti lednu zhruba o 1,50 koruny více.

ČTK | byznysvcesku.cz

Josef Kalina
67 let, strojní inženýr . Cítí se zklamaný

Moje heslo zní: Nedůvěřuj a prověřuj! O tom, že je u nás něco skoro nejlevnější v celé Evropské unii, jsem už slyšel tolikrát, že mě to unavuje. Většinou tím různá odvětví ospravedlňují své zdražování. Asi když bude jejich zboží stát víc, budeme podle jejich logiky evropštější. Takže jsem si vše pro jistotu prověřil. Půl kilogramu pšeničného chleba vychází levněji v Rumunsku, Bulharsku, Polsku, Maďarsku, Chorvatsku, Řecku, Estonsku, Portugalsku, Španělsku, na Slovensku a na Litvě. Bral jsem to jenom podle cen v hlavních městech. Jinak je například v německých Brémách chleba levnější než v Praze. Takže jsou u nás opravdu ceny pečiva jedny z nejlevnějších v Evropské unii, nebo je to jen propaganda pekařů? Každý ať si odpoví sám.

Michal Babinec
46 let, byznysmen . Cítí se naštvaný

Každý by chtěl dotace a státní příspěvky. To se to pak podniká. Někteří lidé si skutečně myslí, že dotovaný chleba je skutečně levnější. Ano, v obchodě sice bude menší cena, ale nedochází jim, že se takové státní příspěvky musejí z něčeho uhradit. A z čeho asi, když ne z našich daní. Takže si ve skutečnosti sami ze svých peněz dotujeme levnější pečivo. Peníze za něj jen neutrácíme přímo u obchodníka, ale nepřímo. Je to spíš takový psychologický trik, na který mnozí skočí, protože jsou nakaženi levicovým myšlením. Ale rozhodně se nejedná o žádné skutečné řešení.

Nikola Spurná
30 let, prodavačka . Cítí se vystrašený

Musí se s tím něco dělat! Není přece možný, aby chleba stál tolik peněz. Vždyť to je základní potravina. Ať stát pekařům pomůže, když jsou na tom tak špatně. Pomůže tím vlastně i nám všem, co chleba jíme. Je mi jasný, že se někde peníze na ty dotace musej vzít, tak blbá nejsem. A já vim kde. Ať se víc zdaněj různý luxusní blbostičky a pochoutky. Klidně bych dala na kaviár nebo ferero rošé sto procent daní. Ať to boháči zaplatěj, když bez toho nemůžou žít. A vývoz obilí je taky třeba zakázat. To je dobrej nápad. Potřebujeme ho v první řadě pro svý lidi a ne pro nějaký Italy.