EKONOMIKA

Ferrero stahuje z trhu veškeré výrobky Kinder vyrobené v Arlonu v Belgii

Italský výrobce cukrovinek Ferrero stahuje z českého a slovenského trhu veškeré výrobky vyrobené v jeho závodě v Arlonu v Belgii, kde firma pozastavila provoz. Děje se tak v souvislosti s aktuálním vyšetřováním, které se týká několika hlášených případů salmonely, jež by mohly souviset s čokoládami této společnosti. Firma to dnes sdělila ČTK. Už ve středu oznámila, že stahuje některé šarže čokoládových vajíček nebo bonbonů Kinder vyrobených v Belgii, nyní tak seznam rozšířila.

Ferrero stahuje z českého a slovenského trhu veškeré výrobky Kinder Mini eggs, Kinder Maxi Surprise 100 g, Kinder Schoko-Bons, Kinder Happy Moments, Kinder Happy Moments Mix, Kinder Mix vyrobené v Arlonu. Konkrétní seznam výrobků je dostupný na webu kinder.cz a kinder.sk.

"Spotřebitelům, kteří si zakoupili tyto výrobky, doporučujeme, aby je nekonzumovali, ale místo toho si produkty ponechali a kontaktovali náš tým péče o zákazníky na ferrero@comdataczech.cz nebo na telefonním čísle 800 222 561," uvedla firma. Upozornila na to, že na všechny ostatní výrobky z portfolia Ferrero, včetně ostatních produktů značky Kinder, tedy i Kinder Surprise 20 g, které nebyly vyrobeny v Belgii, se toto stažení nevztahuje.

Belgický úřad pro bezpečnost potravin AFSCA dnes oznámil, že kvůli případům salmonely v několika zemích odebere továrně v Arlonu povolení k výrobě. Všechny produkty továrny musejí být staženy z trhu bez ohledu na datum výroby.

ČTK | byznysvcesku.cz

Karin Léblová
40 let, na volné noze . Cítí se v pohodě

My už delší dobu jíme celá rodina zdravě, takže se nás to naštěstí netýká. Neříkám, že bych si dřív nic od Ferra nedala. Miluju Raffaello. Ale pak jsem zjistila, že se to dá docela dobře nahradit. Vždyť je to v podstatě jenom mandle obalená v kokosu. Také s kinder čokoládou jsem si nakonec poradila, stačí k tomu: 3 dcl vody, 300 g xylitolu, 1 vanilkový cukr, 300 g nějakého zdravého tuku, 400 g polotučného sušeného mléka a 2 polévkové lžíce kakaa. Děti to milují, já vím, z čeho je to vyrobené, a nesypeme do sebe bůhvíkolik cukru.

Milan Šáda
46 let, posunovač u dráhy . Cítí se znechucený

Nejsem žádnej biofanatik, ale musim říct, že mi ty posametový čokoládičky vůbec nejedou. Je to sladký jako cecek. Hele, nemáte někdo obal od starý, dobrý komunistický čokolády? Docela by mě zajímalo složení, jestli tam bylo taky tak nasráno cukru. Podle mě ne. Cukr začali přidávat jako divý až cizáci, když naše firmy skoupili. Jasně, čím víc cukru, tím větší závislost. Čím větší závislost, tím víc prachů. To vám potvrdí deset z deseti drogovejch dýlerů.

Josef Kalina
67 let, strojní inženýr . Cítí se překvapený

Mně taky připadají dnešní čokolády přeslazené. Tedy alespoň mléčné, a proto dávám přednost hořkým. Čokolády Kinder nebo Milka jsou tak sladké, že se mi z nich dělá zle. Chuť kakaa byste v nich hledali marně. Kdybych to měl posuzovat chuťově, tak, pokud mě paměť nemýlí, dříve byly cukrovinky méně sladké. Problém je v tom, že se na obalech dřív neuváděl obsah cukru, takže je to jenom můj dojem. Ale děti k Velikonocům nějaké to kinder vajíčko dostanou, je to u nás už taková tradice. Jsem rád, že v těch malých žádná salmonela není. Ale říkám si, jak je možné, že k něčemu takovému vůbec mohlo v tak světové a renomované firmě dojít.