EKONOMIKA

Hlasy z průmyslu: Vláda v programovém prohlášení řadu podnětů vyslyšela, jiné opomněla

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP) vítá cíl vlády v programovém prohlášení povznést Českou republiku mezi nejvyspělejší země světa. Přestože kabinet Petra Fialy (ODS) mnoho podnětů svazu vyslyšel a do prohlášení zahrnul, jiné opomněl.

Prohlášení má i problematické části, například ohrožení modernizačního fondu určeného k transformaci energetiky a průmyslu. ČTK to řekl prezident SP Jaroslav Hanák. Vláda své programové prohlášení ve čtvrtek schválila a dnes zveřejnila.

Ambici dostat Českou republiku mezi nejvyspělejší země světa SP podle Hanáka dlouhodobě prosazuje a doporučil ji i nové vládě při jednání k programovému prohlášení. "Věříme, že průmysl v ČR a česká společnost ji při správném vedení může naplnit," uvedl Hanák. Cestou k tomuto závazku je podle něj kromě jiného digitální transformace firem i celé společnosti. Bez vlastních značek, produktů s vyšší přidanou hodnotou a na ně navázaných služeb se ale ČR mezi dvacítku nejvyspělejších zemí světa podle něj nedostane.

Vláda podle Hanáka mnoho podnětů přednesených SP vyslyšela, například vyhodnocování dopadů na průmysl a podporu jeho modernizace, podporu projektů s vysokou přidanou hodnotou, exportu nebo otevření a vyšší flexibilitu trhu práce.

"Bohužel zásadní legislativní návrhy, které budou určovat budoucnost digitální ekonomiky a způsob, jak k nim bude vláda přistupovat, v prohlášení i přes naše opakované apely nejsou. Stejně tak nejsou dostatečně promítnuta konkrétní opatření v oblasti digitální transformace a využití evropských zdrojů," řekl dále Hanák. Vláda také podle něj opomněla řešení financování vodního hospodářství. SP podle Hanáka také čekal větší docenění významu a podporu aplikovaného průmyslového výzkumu.

Hanák věří, že Svaz průmyslu a dopravy si s novou vládou nastavil konstruktivní dialog, který dále prohloubí na lednovém jednání tripartity. "Jedna věc je totiž programové prohlášení, a zcela jiná je realita. Za Svaz průmyslu mohu říci, že jsme plně připraveni spolupracovat se všemi ministerstvy, a také využít nadcházející české předsednictví v Radě EU, abychom Česko dostali zpět mezi lídry Evropy," dodal.

ČTK | byznysvcesku.cz

Josef Kalina
67 let, strojní inženýr

Problém vidím v jedné věci. Nic proti plánům a deklaracím, jakkoli mně cosi neblahého z minulosti připomínají. Plán je třeba mít vždy. Nicméně vzestup a případně i pád národů na pomyslném žebříčku výkonnosti a bohatství se primárně neděje rozhodnutím vlád o tom, že bude lépe v jakémkoli ohledu. To bývá téměř bez výjimky důsledek nastavení celé společnosti na výkon, soutěž, touhu se povznést. Naposledy toto vnitřní pnutí, motor motivace a společný program celého národa dokázalo spustit u nás naše národní obrození ve svém vymezení se proti dominujícímu německému živlu. I celá slavná první republika byla už spíše jen dozvukem, dojezdem tohoto mocného vzedmutí, přičemž soutěž mezi národy zůstávala podstatným hybatelem. Dokonce ještě i budovatelská padesátá léta na tomto jevu mohla v něčem stavět. Jenže posilování národní identity je dnes tabu stejně jako posilování identity náboženské a mnohých dalších. Identitářství je ve slovníku moderní doby téměř sprosté slovo spojené v mediálním mainstreamu tak maximálně s Trumpovými příznivci rozbíjejícími Kapitol. Když čtu direktivy EU o dohánění a předhánění růstu HDP Číny, nemohu si pomoci, jaksi mne to nemotivuje.

Michal Babinec
46 let, byznysmen

Pokrok, minimálně tedy ten technický, průmyslový přinášeli odjakživa primárně svobodní lidé toužící rozvinout naplno své možnosti a dobře zabezpečit sebe a své rodiny. To je podle mého jasné dědictví, zkušenost a vzkaz minulých generací celého světa. Kde byla svoboda, tam se dříve či později dařilo i ekonomicky a naopak. Ví, někdo ještě, že ČSR po druhé světové válce posílalo do Rakouska krátce potravinovou pomoc? A kde jsou dnes Rakušané a kde my z hlediska životní úrovně?! Jakou cestou jdeme ovšem nyní my? Tou svobodnou a nebo naopak cestou regulací, dotací, v podstatě plánovaného řízení? Obávám se, že tudy přes veškerá krásná prohlášení cesta k prosperitě nevede. Uvidíme, kolik pravicovosti v sobě nový pan předseda vlády vydobude tváří v tvář vlastní koalici i mocným národům Evropy, které decentně zmínil a kteří jdou nyní evidentně cestou zcela opačnou!

Milan Šáda
46 let, posunovač u dráhy

Jojo, plány a předsevzetí, to nám vždycky šlo. Tak hlavně ta digitalizace, to je jasnej základ, přes to dneska ani vlak nejede. Dráha nám před časem v rámci tý slavný digitalizace rozdala tablety a co myslíte, že se stalo? Že přibyla práce snad nemusím nikomu vysvětlovat. Jenže zrovna nedávno jsme zůstali s komplet sestaveným vlakem viset. A proč? Mašina v pořádku, fíra zdravej, četa jakbysmet, výpravčí i koleje na svým místě, ale…! Někde v Český Třebový klekly servery, že jo! No nikam se půl dne nejelo. Seděli jsme pěknejch pár hodin na zadku a dloubali se v nose, protože přece digitalizace. Takže za mě rozhodně digitalizovat!