EKONOMIKA

Hlasy z průmyslu: Vláda v programovém prohlášení řadu podnětů vyslyšela, jiné opomněla

Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP) vítá cíl vlády v programovém prohlášení povznést Českou republiku mezi nejvyspělejší země světa. Přestože kabinet Petra Fialy (ODS) mnoho podnětů svazu vyslyšel a do prohlášení zahrnul, jiné opomněl.

Prohlášení má i problematické části, například ohrožení modernizačního fondu určeného k transformaci energetiky a průmyslu. ČTK to řekl prezident SP Jaroslav Hanák. Vláda své programové prohlášení ve čtvrtek schválila a dnes zveřejnila.

Ambici dostat Českou republiku mezi nejvyspělejší země světa SP podle Hanáka dlouhodobě prosazuje a doporučil ji i nové vládě při jednání k programovému prohlášení. "Věříme, že průmysl v ČR a česká společnost ji při správném vedení může naplnit," uvedl Hanák. Cestou k tomuto závazku je podle něj kromě jiného digitální transformace firem i celé společnosti. Bez vlastních značek, produktů s vyšší přidanou hodnotou a na ně navázaných služeb se ale ČR mezi dvacítku nejvyspělejších zemí světa podle něj nedostane.

Vláda podle Hanáka mnoho podnětů přednesených SP vyslyšela, například vyhodnocování dopadů na průmysl a podporu jeho modernizace, podporu projektů s vysokou přidanou hodnotou, exportu nebo otevření a vyšší flexibilitu trhu práce.

"Bohužel zásadní legislativní návrhy, které budou určovat budoucnost digitální ekonomiky a způsob, jak k nim bude vláda přistupovat, v prohlášení i přes naše opakované apely nejsou. Stejně tak nejsou dostatečně promítnuta konkrétní opatření v oblasti digitální transformace a využití evropských zdrojů," řekl dále Hanák. Vláda také podle něj opomněla řešení financování vodního hospodářství. SP podle Hanáka také čekal větší docenění významu a podporu aplikovaného průmyslového výzkumu.

Hanák věří, že Svaz průmyslu a dopravy si s novou vládou nastavil konstruktivní dialog, který dále prohloubí na lednovém jednání tripartity. "Jedna věc je totiž programové prohlášení, a zcela jiná je realita. Za Svaz průmyslu mohu říci, že jsme plně připraveni spolupracovat se všemi ministerstvy, a také využít nadcházející české předsednictví v Radě EU, abychom Česko dostali zpět mezi lídry Evropy," dodal.

ČTK | byznysvcesku.cz

Josef Kalina

Problém vidím v jedné věci. Nic proti plánům a deklaracím, jakkoli mně cosi neblahého z minulosti připomínají. Plán je třeba mít vždy. Nicméně vzestup a případně i pád národů na pomyslném žebříčku výkonnosti a bohatství se primárně neděje rozhodnutím vlád o tom, že bude lépe v jakémkoli ohledu. To bývá téměř bez výjimky důsledek nastavení celé společnosti na výkon, soutěž, touhu se povznést. Naposledy toto vnitřní pnutí, motor motivace a společný program celého národa dokázalo spustit u nás naše národní obrození ve svém vymezení se proti dominujícímu německému živlu. I celá slavná první republika byla už spíše jen dozvukem, dojezdem tohoto mocného vzedmutí, přičemž soutěž mezi národy zůstávala podstatným hybatelem. Dokonce ještě i budovatelská padesátá léta na tomto jevu mohla v něčem stavět. Jenže posilování národní identity je dnes tabu stejně jako posilování identity náboženské a mnohých dalších. Identitářství je ve slovníku moderní doby téměř sprosté slovo spojené v mediálním mainstreamu tak maximálně s Trumpovými příznivci rozbíjejícími Kapitol. Když čtu direktivy EU o dohánění a předhánění růstu HDP Číny, nemohu si pomoci, jaksi mne to nemotivuje.

Michal Babinec

Pokrok, minimálně tedy ten technický, průmyslový přinášeli odjakživa primárně svobodní lidé toužící rozvinout naplno své možnosti a dobře zabezpečit sebe a své rodiny. To je podle mého jasné dědictví, zkušenost a vzkaz minulých generací celého světa. Kde byla svoboda, tam se dříve či později dařilo i ekonomicky a naopak. Ví, někdo ještě, že ČSR po druhé světové válce posílalo do Rakouska krátce potravinovou pomoc? A kde jsou dnes Rakušané a kde my z hlediska životní úrovně?! Jakou cestou jdeme ovšem nyní my? Tou svobodnou a nebo naopak cestou regulací, dotací, v podstatě plánovaného řízení? Obávám se, že tudy přes veškerá krásná prohlášení cesta k prosperitě nevede. Uvidíme, kolik pravicovosti v sobě nový pan předseda vlády vydobude tváří v tvář vlastní koalici i mocným národům Evropy, které decentně zmínil a kteří jdou nyní evidentně cestou zcela opačnou!

Milan Šáda

Jojo, plány a předsevzetí, to nám vždycky šlo. Tak hlavně ta digitalizace, to je jasnej základ, přes to dneska ani vlak nejede. Dráha nám před časem v rámci tý slavný digitalizace rozdala tablety a co myslíte, že se stalo? Že přibyla práce snad nemusím nikomu vysvětlovat. Jenže zrovna nedávno jsme zůstali s komplet sestaveným vlakem viset. A proč? Mašina v pořádku, fíra zdravej, četa jakbysmet, výpravčí i koleje na svým místě, ale…! Někde v Český Třebový klekly servery, že jo! No nikam se půl dne nejelo. Seděli jsme pěknejch pár hodin na zadku a dloubali se v nose, protože přece digitalizace. Takže za mě rozhodně digitalizovat!