EKONOMIKA

Neúroda v Brazílii: Cena kávy zůstane delší dobu v blízkosti desetiletého maxima

Cena kávy v posledních dnech vystoupila ma maximum za deset let, kde se podle analytiků udrží delší dobu. Napětí na trhu bude podle nich pokračovat až do roku 2023. Přispívá k tomu špatné počasí, zejména v Brazílii, globální problémy v přepravě, ale také nejistota v některých exportních zemích. Etiopie je na pokraji občanské války a ve Vietnamu roste počet případů nemoci covid-19, což by mohlo zasáhnout produkci, uvedl zpravodajský server CNBC.

Ceny kávy se nyní pohybují kolem 2,30 dolaru (45 Kč) za libru (0,45 kg). Minulý týden cena v New Yorku vystoupila až na 2,46 USD, maximum od roku 2011, kdy se cena přehoupla přes tři dolary za libru. Referenční cena Mezinárodní asociace kávy na konci minulého týdne činila 2,07 dolaru za libru, což bylo o 85 procent více než před rokem.

Analytik trhu komodit Ole Hansen z finančního ústavu Saxo Bank serveru CNBC řekl, že za posledních 12 měsíců přišla řada událostí, která vyvolala růst ceny. Otázkou pro budoucí vývoj cen je, zda tento vývoj bude mít delší trvání. Podle něho je potřeba zaměřit se hlavně na Brazílii, kde letos byly nejnižší teploty za několik let, některé pěstitelské oblasti zasáhl mráz nebo sucho. Nejistá zůstává úroda i v příštím roce a pokud bude rovněž nepříznivé počasí, tak nejistá bude také úroda v roce 2023. Hansen upozornil, že právě kvůli obavám o vývoj v Brazílii v roce 2011 cena kávy tehdy vystoupila zhruba na tři USD za libru.

Kromě špatného počasí mají na trh s kávou značný dopad globální problémy s dodávkami. Producenti a pražírny se totiž obvykle nacházejí v různých zemích. Nervozitu na trhu také vyvolává politická situace v Etiopii a zdravotní situace ve Vietnamu.

"V posledních pěti až osmi letech jsme měli dodávky soustředěné na jednoho až dva velké producenty, z nichž jedním byla Brazílie a jedním Vietnam," řekl výkonný ředitel společnosti Marex pro prodej kávy v Evropě Maximillian Copestake.

Pokud je produkce v jedné nebo obou zemích narušena, trh se snaží přimět ostatní země k produkci kávy. Tentokrát se však přidaly k problémům s produkcí i potíže v nákladní dopravě, což zvýšilo napětí na trhu. Copestake poznamenal, že trvá přibližně dva roky, než produkce kávy zareaguje na změnu ceny. Domnívá se, že trh zatím není z nejhoršího venku a do budoucna očekává, že ceny zůstanou vysoké a budou i více kolísat.

ČTK | byznysvcesku.cz

Josef Kalina
67 let, strojní inženýr

Takhle nějak si museli připadat obyčejní Němci ke konci války, když četli noviny. Tam neúspěch, tam katastrofa, tam strategický ústup, nedostatek zboží, potravin všeho. A do toho propaganda odhalující šeptandu, pardon dezinformace a vyhrožující kontrolami a tresty… No, dobrá, přeháním. Kafe je pořád ještě pravý, žádná náhražka, tu mají v eko, bio, fair trade prodejnách za velké peníze, ale stejně mě to naštvalo. Kdo to má pořád číst tyhle jobovky od rána do večera a druhý den zas a znova?

Erik Hrachovec
27 let, vedoucí oddělení datové analýzy

Kvalitní káva je jedna z mých životních radostí. Několikrát za den si v officu i při procházce městem dopřeji pocit, že si den prostě užívám a to bez kávy nejde. Kavárny jsou můj svět. Možná takhle vypadá závislost, ale rozhodně je to příjemné a dodává mně to pak sílu zase pracovat naplno a být milý na lidi okolo sebe. Cenový skok už je znát, nicméně si nemyslím, že by většina z nás, milovníků kávy si kvůli tomu svoji radost odepřela.

Karla Bernášková
38 let, učitelka

Svůj den jsem si zvykla také začínat kávou a někdy si uprostřed toho dne náročnějšího dám ještě jednu kávu po obědě, před odpolední výukou, aby se děti nemusely dívat na zpomalenou paní učitelku. Je ale fakt, že ony mě obvykle dokáží rychle rozproudit krev v těle i bez toho kofeinu. Takže je to taková moje malá neřest. Když si někdy druhou kávu nedám, mám zase pocit, jakože jsem se překonala a něco si odepřela. Asi je to komické, ale mám vlastně dobrý pocit, když si tu poobědovou kávu dám, i když si ji nedám. Doufám, že ceny kávy se nějak rozumně ustálí a časem zase třeba i zlevní. Nestrašme se pořád dokola tím, co všechno zdražuje! Koneckonců i naše mzdy stoupají, i když asi ne tolik, jak by si většina z nás přála. Buďme skromnější a můžeme mít radost namísto dobrého šálku třeba z té úspory, z ovládnutí se a nebo jen z toho, že jsme zdraví a máme zaměstnání.

Jindřich Kadavý
51 let, hudební pedagog a začínající politik

A víte co? Dobré věci mají být drahé! To jsem mnohé z vás zřejmě naštval, že? Moje babička mně ovšem vyprávěla, že nejen za války ale i v letech kolem ní, byla kvalitní, pravá káva vzácnost a když přišla na stůl, byla to slavnost a rituál, který opravdu přinášel pohodu a sváteční atmosféru. Věřím naprosto tomu, že si ji ti lidé tenkrát užili asi tak desetkrát lépe než my dnes, když hltáme svá pressa a kapučína z plastových kelímků na kdejakém poplivaném rohu, případně sedíme s telefonem v ruce v rádoby kavárnách až příliš připomínajících fast foody. Vždyť to vše je pravý opak toho, čím má být káva!