Pivo

EKONOMIKA

Prazdroji loni kvůli dopadům pandemie koronaviru klesly prodeje v ČR o tři procenta

Plzeňskému Prazdroji loni kvůli dopadům pandemie koronaviru druhým rokem klesl prodej piva v ČR. V loňském roce se snížil meziročně o tři procenta na 6,5 milionu hektolitrů. O rok dříve byl meziroční pokles osmiprocentní.

EKONOMIKA

Svaz pivovarů podal návrh na zapsaní české pivní kultury na seznam UNESCO

Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) usiluje o zapsání české pivní kultury na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Zatím podal návrh na zápis na krajské úrovni, následovat bude muset národní úroveň. Docílit zápisu až na celosvětové úrovni by mohlo trvat minimálně čtyři roky, české pivo by se na seznam tak mohlo dostat v roce 2026. Záměr svaz konzultoval s ministerstvem kultury, se kterém je nadále v této věci ve spojení. K iniciativě se připojil také Českomoravský svaz minipivovarů. ČTK to dnes sdělili předseda ČSPS František Šámal a výkonná ředitelka ČSPS Martina Ferencová.

EKONOMIKA

Nůžky mezi cenou piva v hospodě a piva doma se stále rozevírají

Češi stále častěji pijí alkohol doma. Tento trend podpořila už pandemie a související „garážové party“ v době zavření gastronomických podniků a nyní jej podporuje rapidní inflace. Podporuje jej ale také a konkrétně stále narůstající rozdíl mezi cenou piva v hospodách a restauracích, a cenou piva v obchodech, tedy piva k domácí konzumaci, třeba právě při „garážových party“.

EKONOMIKA

Plzeňský Prazdroj zdraží od dubna všechna čepovaná piva o korunu na půllitru

Půjde o všechny značky, tedy Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell v sudech a tancích. Ceny balených piv se nezmění. ČTK informaci získala od hostinských a obchodních řetězců a potvrdil ji mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář.

EKONOMIKA

Prazdroj končí s PET lahvemi, přestal do nich plnit už také piva Kozel a Primus

Plzeňský Prazdroj končí s PET lahvemi, přestal do nich plnit už také poslední značky Velkopovický Kozel a Primus. Pivovar ukončil stáčení do plastových obalů v prosinci, v obchodech se teď doprodávají poslední kusy. Z více než 70 procent teď plní pivo do vratných a znovu použitelných obalů, tedy sudů a skleněných lahví, řekl ČTK mluvčí společnosti Zdeněk Kovář.

EKONOMIKA

Pivovar Bernard otevře zjara nové návštěvnické centrum, po ročním odkladu

Rodinný pivovar Bernard v Humpolci otevře nové návštěvnické centrum letos zjara, zaměstná v něm čtyři desítky lidí. Po měsíčním zkušebním provozu bude centrum naplno fungovat od června. Vyplývá to z dnešní tiskové zprávy pivovaru.

EKONOMIKA

Budvar neodvede za loňský rok 300 milionů Kč do státního rozpočtu. Už potřetí v řadě

Národní podnik Budějovický Budvar nebude za loňský rok odvádět původně plánovaných 300 milionů korun do státního rozpočtu. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Jihočeskému pivovaru tak zůstanou peníze na investice.

EKONOMIKA

Budvaru se daří. Národní pivovar zprovozní na jaře novou plechovkovou linku za 300 milionů Kč

Budějovický Budvar zprovozní na jaře novou linku na stáčení piva do plechovek. Investuje do ní kolem 300 milionů Kč. Chce také zahájit projektovou přípravu na stavbu nové varny, což bude investice kolem půl miliardy korun. Stavět ji chce v roce 2023. Problémem jsou rostoucí náklady, meziročně za vstupy vydá Budvar přes sto milionů Kč navíc, řekl ČTK ředitel Budvaru Petr Dvořák.

EKONOMIKA

Belgické řádové sestry vstoupily do mužské domény a začaly vařit pivo

Řádové sestry z kláštera v belgické vísce Maredret se pustily do podnikání, které bylo po staletí doménou mnichů. Dvacetičlenná ženská benediktinská komunita, jejíž tradice sahá do roku 1893, se totiž před pěti lety rozhodla, že se spojí se sládky, aby začali vařit pivo odrážející historii a hodnoty kláštera. Z jeho prodeje chtějí benediktinky získat peníze na nejnutnější opravy kláštera.