EKONOMIKA

Pivovary stále v problémech: Covid vyprázdnil restaurace, stát by měl přijít s kompenzacemi

Nynější razantní vzestup epidemie koronaviru za poslední dva týdny podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Michala Voldřicha vyprázdnil restaurace

Aby minipivovary mohly přežít zimu, vláda by jim podle něj měla připravit pomoc formou kompenzací. Voldřich to dnes řekl na předávání výročních cen Sdružení přátel piva ve Stěžerách na Hradecku.

"Restaurace se nám vyprázdnily, během dvou týdnů je všechno pryč, akce do konce roku (v restauracích) jsou prakticky zrušené," tvrdí Voldřich, který je i spolumajitelem jihočeského minipivovaru Pivovarský dvůr Zvíkov. Podle Voldřicha hrozí to, že bez státní pomoci obor zcela zmizí.

Minipivovary podle Voldřicha potřebují hlavně přežít zimu. Klíčové pro ně bude udržet si zaměstnance a další personál, aby mohly vůbec jarní rozjezd udělat. "Vždy jsem byl proti dotacím, ale kompenzace jsou nyní potřeba. Obor je poškozený," řekl. Ve Stěžerách přítomné pivovarníky vyzval k tomu, aby za pomoc minipivovarům lobbovali u politiků.

V Česku je nyní kolem 500 minipivovarů a jejich počet se za poslední dva roky zvýšil asi o 50. "I letos se celkový počet minipivovarů zvýšil, přestože některé skončily. Šlo hlavně o dříve rozpracované a nyní dokončené projekty," uvedl předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erlich. Dosavadní poměrně masivní nárůst počtu minipivovarů podle něj kvůli epidemii v příštím roce zřejmě skončí.

Minipivovarem je provozovna s ročním výstavem do 10.000 hektolitrů. Kromě vlastních restaurací jsou pro minipivovary klíčovým trhem ostatní hospody. Minipivovary produkují 2,5 až tři procenta piva vyrobeného v ČR, v souhrnu v nich pracuje asi 5000 lidí. V regionech oživují cestovní ruch a život měst a vesnic.
 

ČTK | byznysvcesku.cz

Josef Kalina

Tohle v zásadě nemá řešení. Stát prostřednictvím politiků sanuje u nemalé části obyvatelstva médii obsedantně vyvolávaný pocit, že tu máme vražednou pandemii a „něco se s tím dělá“. Sem tam sice neopatrně probleskne zpráva, že roušky jsou jen symbolická záležitost, vakcíny nefungují úplně tak, jak by měly a nejrůznější lockdowny více škodí než pomáhají, ale doktrína je zatím pevně dána. Každý vojenský teoretik vám promptně vysvětlí, že neméně důležitý než pravý stav věcí a kvalita výzbroje je tzv. bojová morálka mužstva. A to se udržuje mimo jiné opatřeními. Tu nechá kaprál někoho víceméně nesmyslně zmrskat za marginální prohřešek, tu obětuje velící generál levé křídlo, tu se troubí vítězné fanfáry, i když se zrovna ustupuje. Jde o pocit a kázeň, protože to je to, co nakonec často rozhoduje o tom, která strana bude vítězná. Momentálně jsme obětovali intendanční službu, nebo-li provianťáky a ubytovatele. Minule se to osvědčilo. Prostý, řadový vojín je beztak tak nějak neustále ve skrytu podezřívá, že si nejlepší kousky vypasení kuchaři nechávají pro sebe a něco na tom beztak bude. Tak je necháme trochu vyhladovět. Musí mít zásoby. Slabé místo této úvahy spočívá v tom, že hladověli již při minulém tažení. Takže by se nám mohlo jednoho dne stát, že těsně před poslední vítěznou ztečí dokonale promyšleného bitevního plánu nám armáda (stát) padne na podvýživu, že nebude kdo ani z čeho. Pozor na to.

Jindřich Kadavý

Stravovací a ubytovací služby mají prostě smůlu. To se stává. Nikdo jim jistě nechce cíleně škodit, ovšem faktem zůstává, že jejich provozovny jsou z hlediska šíření infekce z těch nejrizikovějších a zároveň relativně zbytnějších. Kdysi takto díky železnici a automobilu zaniklo nádherné řemeslo podkováře, podkoního, vozky a dalších. Nechci sýčkovat, hostinským snad nic podobného nehrozí, ovšem některé to živobytí zřejmě stát bude. Je nasnadě, že další kompenzace už si stát dovolit nemůže. Na druhou stranu je tu cesta ven z průšvihu skrze očkování. Odcházející vláda výjimečně ne úplně nemoudře podmínila návštěvu restaurací pravidly, které k očkování mají motivovat a na Západě jsou běžná. Tak možná, kdyby hostinští místo lamentování a natahování ruky byli těmi, kteří se jednohlasně postaví za očkovací kampaň už třeba jenom tím, že budou striktně a důsledně vyžadovat prokazování se hostů, udělali by nejen pro zemi, ale i pro sebe zdaleka nejvíc.

Milan Šáda

Hele, já tomu nerozumím, ale když někomu z moci úřední zruším kšeft, tak bych ho nějak odškodnit asi měl, ne? Jak k tomu ty lidi přijdou? Mně to přijde jako pěkný svinstvo. U nás, když je na dráze výluka a nejezdí se, tak mě dráha taky platí dál a neříká nikomu, že si měl našetřit. Jo, jiná by byla, kdyby se nejezdilo kvůli mně, ale tohle fakt nechápu, to mně nepřijde fér. Bejvalej švagr dělal v hospodě kuchaře a to je taky pěkná rasovina a houby peníze. Teď jim ještě do toho ty nahoře zase házej vidle. Z čeho ty lidi budou asi tak žít, notabene v týhle drahotě?!