EKONOMIKA

Pivovary v srpnu zvýšily výstav, dařilo se plechovkám

Pivovary hlásí, že srpen byl pro ně výborným měsícem. Meziročně se v něm výstav zvýšil o 1,7 procenta, sdělila ČTK výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.

Do tzv. on-trade obchodu, tedy na stoly hospod a restaurací, se dostalo o 0,9 procenta piva méně. "Pokles o 0,9 procenta s ohledem na platná omezení provozu restaurací považuji za výborný výsledek. My jsme vděční za každého zákazníka, který přijde na čepované pivo. Chválím i pivovary, které uměly rychle zareagovat na poptávku sudů s menším objemem. Minisoudků se oproti loňsku naplnilo o 37 procenta více," doplnila.

Naopak se na českém trhu dařilo off-trade prodeji - tedy v obchodech. Meziročně prodané množství vzrostlo o 3,5 procenta. "Skokanem se stala pivní plechovka s meziročním indexem 20 procent, když se vyprodukovalo hned o 32.652 hektolitrů více. Plechovkám se daří již několik let a po lahvích a sudech se stávají třetím nejoblíbenějším obalem. Jejich podíl na celkovém výstavu už tvoří 15 procent," řekla.

Nadále pak rostly prodeje ležáků, jejich podíl na celkovém výstavu činí nyní už 55 procent. Zvýšila se ale také výroba výčepních piv o tři procenta. "O raritní index se postarala svrchně kvašená piva se stupňovitostí 11 až 12 legislativně označená jako 'Plná piva'. Přestože se prozatím jedná o minimální objemy, jejich množství se meziročně téměř ztrojnásobilo," uzavřela ředitelka.

Pivovary v ČR loni uvařily 20,1 milionu hektolitrů piva a meziročně výstav klesl o 6,9 procenta. Spotřeba piva na obyvatele loni klesla o zhruba sedm litrů (14 velkých piv) na 135 litrů a byla nejnižší od 60. let minulého století. Za poklesem výroby stojí koronavirové restrikce a omezení provozu restaurací v ČR, ale i v zahraničí, sdělili již dříve zástupci svazu.

Letos pak za první pololetí klesl meziročně výstav o osm procent. Ztráty byly hlavně v prvním čtvrtletí, na začátku léta se začala pivovarnická scéna stabilizovat a v červnu byly hodnoty u čepovaného piva skoro stejné jako před příchodem pandemie.

ČTK | byznysvcesku.cz
 

Josef Kalina

Tak, pokud budeme uvažovat pivovary jako určitý symbol našeho hospodářství a zároveň výtoč piva jako svědectví o stavu společnosti, mohlo by to znamenat, že životaschopnost národa a schopnost regenerace ekonomiky po umělých zásazích zvenčí je na vynikající úrovni. Optimismus na druhou stranu může tlumit fakt, že to pivo se tu pije, ať se děje, co se děje.

Milan Šáda

To je super! Prostě se propijeme znova zpátky ke starým dobrým časům. Namísto státních půjček se každej Čech zaváže vypít ročně sud piva navíc a jsme za vodou.

Michal Babinec

To dává logiku. Pití alkoholu je zvláště v našich podmínkách rekreační záležitost. Já bych se dokonce nedivil, kdyby spotřeba v tomto segmentu rostla i navzdory restrikcím, které z podstaty působí přesně opačně. Alkohol je forma uvolnění a ta bude žádaná právě v časech zákazů a omezení.

Nikola Spurná

Musím říct, že u nás na vesnici před Covidem skomírala jedna hospoda a jak to začalo bejt zakázaný, úplně se rozjela. Zavřeli dveře zepředu a každej pátek tam bylo narváno jako nikdy předtím. Plus k tomu nově ty sousedský posezení, takže bych se nedivila, že pivovary na Covidu ještě vydělaj.

Jindřich Kadavý

Fascinuje mě tato posedlost pitím piva, byť chápu, že ekonomický přínos prostřednictvím daní a zaměstnanosti tu jistě je. Kdyby někdo ovšem vypočetl zátěž ekonomiky skrze výdaje zdravotnictví na léčbu všech těch rakovin, které nadměrné pití (a o nic jiného v ČR nejde) způsobuje, a dále sociální výdaje například u rozpadlých rodin, možná bychom se po zákazu kouření v restauracích ještě rádi demokraticky dohodli i na alkoholu. Koneckonců různá omezení tohoto typu například v severských státech už léta úspěšně fungují a nikdo si tam nedovolí vést hloupé řeči o svobodě jednotlivce.