EKONOMIKA

Prazdroji loni kvůli dopadům pandemie koronaviru klesly prodeje v ČR o tři procenta

Plzeňskému Prazdroji loni kvůli dopadům pandemie koronaviru druhým rokem klesl prodej piva v ČR. V loňském roce se snížil meziročně o tři procenta na 6,5 milionu hektolitrů. O rok dříve byl meziroční pokles osmiprocentní.

Celkové výsledky s exportem a licenční výrobou zveřejňuje největší česká pivovarnická skupina na začátku května. Díky podpoře a investicím do hospod rostl prodej čepovaných piv, méně se dařilo baleným pivům v obchodech. Oproti předkoronavirovému roku 2019 byl loňský prodej na domácím trhu o desetinu menší, což znamená minus 145 milionů piv, řekl dnes ČTK mluvčí Zdeněk Kovář.

Prazdroj loni meziročně zvýšil prodej čepovaných piv o dvě procenta, přestože gastronomický sektor byl uzavřený déle než v roce 2020. Do intenzivní podpory hospod dal pivovar podle Kováře za poslední dva roky přes půl miliardy korun. Prodeje v obchodech loni v důsledku krize klesly meziročně o pět procent. V porovnání s obdobím před pandemií jsou ale vyšší, řekl mluvčí.

Loňské výsledky podle něj ukázaly zajímavé trendy. "Výrazně se mění preference spotřebitelů, kteří stále častěji vyhledávají chuťově výrazná piva, zejména ležáky, jejichž prodeje se loni zvýšily o dvě procenta," řekl mluvčí. Růst podle něj znovu potvrdila vlajková loď pivovaru - ležák Pilsner Urquell, největší podíl na růstu ležácké kategorie má ale pivovar Radegast se stále populárnější Ryze Hořkou 12. "Spotřebitelé si chtějí užít větší hořkost nebo vyzkoušet nové chutě. Tenhle trend se ale promítá i do dalších kategorií, do desítek a dokonce i do nealko piv," řekl obchodní ředitel Tomáš Mráz. Podle něj to potvrzuje také zájem lidí o předloňskou novinku - Radegast Ratar, nejvíce hořké pivo v historii Radegastu, který meziročně posílil o dvě třetiny, zájem je ale také o výčepní speciál Radegast ROG IPA a Extra Hořkou 15.

Důraz spotřebitelů na výraznější chuť piva se podle Mráze projevil i v segmentu nealkoholických piv. Prodeje Birellu loni táhly dvě novinky - Birell Za studena chmelený a Birell stylu IPA. Prodeje neochuceného Birellu tak loni vzrostly o jedno procento. "Druhým tahounem našich nealkoholických piv jsou ochucené nealkoradlery, jejichž prodeje se loni zvýšily o čtyři procenta. Nejvíce rostl Birell Pomelo & Grep, hlavně v čepované variantě. V restauracích jsme ho loni prodali o 23 procent víc," řekl Mráz.

Část pomoci hospodám podle něj souvisela s pandemií, podnik dále investuje do vybavení a vylepšení interiérů i exteriérů a nabízí poradenství. "Je vidět, že hospodští se chtějí s covidovou situací vypořádat," řekl Mráz. Aktuálně podle něj Prazdroj pomáhá hospodským s nastartováním hlavní sezony a cílí také na malé hospody v obcích v programu Vesnice, v němž je přes 800 vesnických provozoven.

Prazdroj dále podle Mráze pokračuje v investicích do výroby. Loni za čtvrt miliardy korun zvýšil kapacitu v Radegastu o pětinu. Pokračoval v rozšíření skladovacích kapacit v Plzni a ve Velkých Popovicích letos zprovozní 14 nových tanků pro kvašení a zrání piva.

Prazdroji klesl předloni čistý zisk o pětinu na 3,8 miliardy korun. Tržby se meziročně snížily o více než miliardu korun téměř na 16 miliard Kč. Hlavním důvodem nižších hospodářských výsledků bylo dlouhodobé uzavření a omezení provozu pivnic vinou pandemie a s tím spojený nižší prodej piv. Pivovar prodal v roce 2020 v ČR a v cizině 11,2 milionu hektolitrů piva, meziročně o 4,2 procenta méně. Prodej v ČR klesl meziročně o osm procent na 6,69 milionu hektolitrů, v cizině vzrostl o jedno procento na 4,52 milionu hektolitrů. Loňské finanční výsledky firma většinou zveřejní koncem června. Plzeňský Prazdroj vlastní od roku 2017 japonská skupina Asahi Group Holdings.

ČTK | byznysvcesku.cz

Alexandr Gonda
49 let, finanční makléř . Cítí se v pohodě

Výsledky Plzeňského Prazdroje v podstatě odrážejí celoevropský trend poklesu v konzumaci piva. Statistiky za loňský rok ještě nebyly presentovány, ale v roce 2020 klesla spotřeba piva v Evropské unii podle asociace The Brewers of Europe o osm procent, což lze označit za prudký propad. Navíc předběžné výsledky nasvědčují, že k výraznějšímu obratu ani loni nedošlo. Je zcela evidentní, že primární příčinou byla pandemie Covidu-19, jelikož v předchozích pěti letech celková spotřeba piva v Evropě stoupala. Off-trade nemohl kompenzovat výpadek on-trade, k němuž v souvislosti s omezeními v sektoru pohostinství došlo.

Karla Bernášková
38 let, učitelka . Cítí se v pohodě

Přes to všechno je potěšitelné, že i v nelehké situaci neztrácíme, myslím nás Čechy, ducha činorodosti. Dokazují to nové výrobky, které naši pivovarníci zavádějí. Viděla jsem na vlastní oči u nás v obchodě, do něhož chodím kupovat pivo. Tedy nikoliv pro sebe samu, nýbrž někoho jiného. Mně běžné pivo příliš nechutná, ale občas dostanu chuť na ochucené, a nejraději mám grapefruitové. Vzpomínám si, jak si můj tatínek vždy v neděli dával k obědu „plzničku“, tedy pivo značky Prazdroj. Dělá to vlastně dodnes. Proto je prý tak zdravý. Ale to tvrdí i o cigaretách, kterých, bohužel, vykouří krabičku denně.

Milan Šáda
46 let, posunovač u dráhy . Cítí se zklamaný

Já ty pivní novoty moc nemusim, sem tradicionalista. Ochucený piva sou strašný tlamolepy a většinou v nich neni žádnej alkohol. Takže nevidim jedinej rozumnej důvod, proč je pít. Nemělo by se tomu ani říkat pivo, je to nespravedlivý. Sou to prostě vyhozený prachy. Druhej extrémismus sou ty hořký extrabuřty pro zarostlý kravaťáky v ouzkejch kalhotech. Schválně sem to zkusil, ale musel sem to vyplivnout, protože to chutnalo jako odvar z pelyňku. Prostě platí, co napsal Aristoteles v Etica Nikomachově, že nejlepší je zlatá střední cesta. Toho se držim.