EKONOMIKA

Řepky bude nejméně od roku 2006. Horší bude i úroda obilovin a brambor

„Letošní sklizně jsou slabší než loňské. Lidé by se proto měli připravit na zdražování pečiva a dalších výrobků z obilovin. Vyšší ceny lze očekávat i u brambor,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček

Aktuální odhady sklizní nám říkají, že letošní úroda zemědělských plodin bude horší než v loňském roce. Obilovin včetně kukuřice se urodilo 8 003 tisíc tun, což je o 1,4 procenta méně než před rokem. Hlavními příčinami zhoršení jsou nižší hektarový výnos a snížení osetých ploch. Nicméně letošní odhadovaná sklizeň obilovin včetně kukuřice je o 2,6 procenta vyšší než průměr sklizní za poslední dekádu.

Zhoršení zaznamenala i úroda brambor. Těch se dle odhadu vypěstovalo 672 tisíc tun, což představuje meziroční pokles o 3,5 procenta. Zemědělci na základě loňských zkušeností osázeli méně ploch, aby se vyhnuli problémům v důsledku pandemie koronaviru. Ta v loňském roce bránila sklizním a zkomplikovala prodej nadstandartní úrody. I u brambor však platí, že letošní odhadovaná sklizeň je vyšší než průměr za poslední dekádu.

Letos se dařilo cukrovce Odhadovaná sklizeň ve výši 3 996 tisíc tun je meziročně vyšší o 8,8 procenta. To je dáno především zvýšením hektarového výnosu o 6,1 procenta. České cukrovarnictví se stále musí vypořádávat s ukončením unijních kvót z podzimu 2017, kdy po 49 letech přestalo být omezováno vyráběné množství cukru. To způsobilo velké tržní výkyvy a zhoršilo finanční situaci mnohých cukrovarů.

Výrazné snížení hlásí úroda řepky. Dle odhadu by se mělo sklidit pouze 1 027 tisíc tun, což představuje meziroční pokles o 17,5 procenta. Na špatném výsledku se podílelo snížení hektarového výnosu i osevních ploch. Úroda řepky bude o 19,2 procenta nižší, než činí průměr za poslední dekádu. Jedná se o nejhorší úrodu od roku 2006.

Opět se dařilo úrodě máku. Sklizeno by mělo být 29 tisíc tun, což je o 1,8 procenta více než před rokem. Vzhledem k relativně vysokým cenám máku se zemědělci rozhodli pokračovat v rozšiřování osevních ploch. To i přes horší hektaroví výnos zabezpečí o třetinu vyšší produkci, než činí průměr za poslední dekádu

Ing. Štěpán Křeček, MBA hlavní ekonom BHS