EKONOMIKA

V izraelském řetězci připravuje veganské burgery robot

Izraelský řetězec rychlého občerstvení nabízí veganský burger, který podle přání zákazníka připraví robot. Lidé si mohou vybrat poměr ingrediencí i způsob úpravy, napsala agentura AFP.

"Je to poprvé, co stroj sám dokáže připravit hamburger na míru," uvedla Racheli Vizmanová, šéfka izraelského start-upu SavorEat, který se specializuje na alternativy živočišných produktů.

Robotický kuchař je velký zhruba jako běžná trouba a může najednou připravit až tři burgery. Upečení nebo grilování jednoho trvá několik minut. K umístění hotového burgeru na housku i přidání dalších ingrediencí je ale už potřeba pomoc lidského kolegy.

Robot z různých ingrediencí včetně brambor, fazolí či cizrny připraví burger, který se svou texturou podobá opravdovému masu, uvádí Vizmanová. Zákazníci si pomocí aplikace vyberou množství veganského proteinu či tuku, velikost burgeru i tepelnou úpravu.

V Izraeli se k veganské dietě hlásí okolo pěti procent lidí. Místní trh s náhražkami masa je podle SavorEat podobně jako jinde ve světě na vzestupu.

ČTK | byznysvcesku.cz

Alexandr Gonda
49 let, finanční makléř

Postupná robotizace různých odvětví ekonomiky je nevyhnutelná, jelikož přináší řadu nezpochybnitelných výhod. V současnosti na výrobních linkách pracuje v celém světě více než 2,4 milionů robotů a v průběhu let 2020 až 2022 mají být podle odhadů do průmyslu zavedeny další dva miliony. Robot, který připravuje hamburgery v restauraci, je samozřejmě prozatím jen taková zajímavost, ale ani oblasti pohostinství a gastronomie se robotizace nevyhne. Už teď v západní Evropě připadá 1,6 robota na tisíc pracovníků. Tento trend bude mít výrazné sociální dopady v podobě rostoucí nezaměstnanosti a poklesu výše reálných mezd, což potvrzují některé studie.

Milan Šáda
46 let, posunovač u dráhy

Moh bych vtipně říct, že vegetariáni si nic jinýho nezasloužej. Ale jestli se to rozšíří i mezi normální lidi, tak to bude průser. Čet sem ve Čtyrlístku Vzpouru robotů, a tam se to vymknulo. A to nemluvim o dílu Mador, kde robotovi dočista ruplo v bedně, nasypal brambory do pračky a nakonec zaútočil na Myšpulína. Kdo mi zaručí, že mi ta mrcha nepřileje do piva fridex?

Karin Léblová
40 let, na volné noze

Pokrok se určitě zastavit nedá, mě ale vadí, že s tím souvisí jakési odlistění. Upřímně, u sebe v krámku bych žádného robota nechtěla, i kdyby byl sebevýkonnější. Nedokázal by totiž do práce vkládat své srdce, což je pro mě velmi důležité. Nic také nenahradí pohlazení vlídným a přátelským slovem, jak je tomu při setkání dvou živých bytostí. Překvapuje mě, že se takový robot objevil zrovna ve vegetariánské restauraci, protože vegetariáni by podle mě měli být spjati spíše s přírodou než studenou technikou.