EKONOMIKA

V izraelském řetězci připravuje veganské burgery robot

Izraelský řetězec rychlého občerstvení nabízí veganský burger, který podle přání zákazníka připraví robot. Lidé si mohou vybrat poměr ingrediencí i způsob úpravy, napsala agentura AFP.

"Je to poprvé, co stroj sám dokáže připravit hamburger na míru," uvedla Racheli Vizmanová, šéfka izraelského start-upu SavorEat, který se specializuje na alternativy živočišných produktů.

Robotický kuchař je velký zhruba jako běžná trouba a může najednou připravit až tři burgery. Upečení nebo grilování jednoho trvá několik minut. K umístění hotového burgeru na housku i přidání dalších ingrediencí je ale už potřeba pomoc lidského kolegy.

Robot z různých ingrediencí včetně brambor, fazolí či cizrny připraví burger, který se svou texturou podobá opravdovému masu, uvádí Vizmanová. Zákazníci si pomocí aplikace vyberou množství veganského proteinu či tuku, velikost burgeru i tepelnou úpravu.

V Izraeli se k veganské dietě hlásí okolo pěti procent lidí. Místní trh s náhražkami masa je podle SavorEat podobně jako jinde ve světě na vzestupu.

ČTK | byznysvcesku.cz

Alexandr Gonda

Postupná robotizace různých odvětví ekonomiky je nevyhnutelná, jelikož přináší řadu nezpochybnitelných výhod. V současnosti na výrobních linkách pracuje v celém světě více než 2,4 milionů robotů a v průběhu let 2020 až 2022 mají být podle odhadů do průmyslu zavedeny další dva miliony. Robot, který připravuje hamburgery v restauraci, je samozřejmě prozatím jen taková zajímavost, ale ani oblasti pohostinství a gastronomie se robotizace nevyhne. Už teď v západní Evropě připadá 1,6 robota na tisíc pracovníků. Tento trend bude mít výrazné sociální dopady v podobě rostoucí nezaměstnanosti a poklesu výše reálných mezd, což potvrzují některé studie.

Milan Šáda

Moh bych vtipně říct, že vegetariáni si nic jinýho nezasloužej. Ale jestli se to rozšíří i mezi normální lidi, tak to bude průser. Čet sem ve Čtyrlístku Vzpouru robotů, a tam se to vymknulo. A to nemluvim o dílu Mador, kde robotovi dočista ruplo v bedně, nasypal brambory do pračky a nakonec zaútočil na Myšpulína. Kdo mi zaručí, že mi ta mrcha nepřileje do piva fridex?

Karin Léblová

Pokrok se určitě zastavit nedá, mě ale vadí, že s tím souvisí jakési odlistění. Upřímně, u sebe v krámku bych žádného robota nechtěla, i kdyby byl sebevýkonnější. Nedokázal by totiž do práce vkládat své srdce, což je pro mě velmi důležité. Nic také nenahradí pohlazení vlídným a přátelským slovem, jak je tomu při setkání dvou živých bytostí. Překvapuje mě, že se takový robot objevil zrovna ve vegetariánské restauraci, protože vegetariáni by podle mě měli být spjati spíše s přírodou než studenou technikou.