EKONOMIKA

Vepřové maso na burze zdražilo o 60 procent. A tím to nekončí...

V souvislosti s válkou na Ukrajině se hovoří zejména o růstu cen obilovin a zdražování pečiva. Válečná krize ale dopadá také do dalších zemědělských produktů. Patří mezi ně i vepřové maso, jehož ceny v Evropě i ve světě raketově rostou, navzdory propadu vývozu do Číny kvůli africkému moru prasat.

Lukáš Kovanda

Česko je právě ve vepřovém mase ze všech hlavních živočišných komodit nejméně soběstačné. Zhruba polovina vepřového se do ČR musí dovážet ze zahraničí. To v praxi znamená, že se ceny vepřového v ČR musí logicky zvýšit, a to oproti současnému stavu poměrně výrazně.

Z burzovních dat plyne že cena za kilogram vepřového masa v Německu od ruské invaze na Ukrajinu prudce roste. Německá burza je přitom určující pro ceny v Česku. Z původních 1,20 eura za kilogram v období před vypuknutím válečného konfliktu na Ukrajině tam cena stoupla až na nynějších více než 1,9 eura za kilogram. To je vzestup o zhruba 60 procent.  Ještě do Velikonoc by pak mělo vepřové zdražit nad hranici 2,00 eura za kilogram, a ani tam se podle stávajících prognóz nezastaví.

Spotřebitelé v Česku se tak musí připravit na růst cen vepřového o vyšší desítky procent už v nejbližší době. Podobně porostou také ceny hovězího nebo drůbežího.

Prodejci vepřového, ale jiných druhů mas se budou snažit využít určité paniky na trhu, jako tomu bylo u pohonných hmot, a navyšovat si i na mase své marže. Prodejci vědí, že lidé jsou před Velikonocemi ochotni za potraviny utrácet více a budou se toho snažit využít ve svůj prospěch. Lidé by měli být při nákupech obezřetní a dobře vybírat mezi nabídkami, aby neplatili zbytečně moc.

Lukáš Kovanda, Ph.D. je členem Národní ekonomické rady vlády (NERV) a hlavním ekonomem Trinity Bank.

Josef Kalina
67 let, strojní inženýr . Cítí se v pohodě

Heslo chléb a hry by dnes mohlo znít vepřové a hry. Je fakt, že maso, které bylo po staletí doslova luxusním zbožím a to i na stolech nikoli těch úplně nejchudších, je jistým atributem příjemného života dodnes. Ještě můj táta vzpomínal na takový párek z dob svého dětství s podobným leskem v očích, s jakým dnešní děti vyprávějí o chytrém telefonu v ceně měsíčního příjmu běžného zaměstnance. Ještě v šedesátých letech možná na začátku sedmdesátých přitom existovaly ozdravovny pro podvyživené děti. Zvykli jsme si rychle a rádi. Pokud by bylo potřeba zase si odvykat, bude to bolet. Lid se v té souvislosti jistě ozve a vládcům může být ouvej, ať už budou jakékoli orientace. Na druhou stranu, dokud jde jen o životy prasat, je houby zle.

Jindřich Kadavý
51 let, hudební pedagog a začínající politik . Cítí se šťastný

Nadměrnou konzumaci vepřového masa u nás zavedli komunisté po převratu a ještě ji pak pozvedli za normalizace. To je známá věc. Cílem bylo zacpat ústa pracujícím, aby si spokojeně mastili huby levným masem, chrochtali při tom tzv. prasečí spokojeností lidí s plnými žaludky a nevznášeli pokud možno žádné nároky na svobodu projevu nebo nedejbože demokracii. Vepřové je prakticky nejméně zdravé ze všech druhů masa vůbec. Pokud dojde ke snížení jeho spotřeby, národu to jen prospěje. Ostatně produkce masa má naprosto katastrofální podíl na produkci CO2. Takže, kdo to nechce udělat pro sebe, může pro planetu!

Milan Šáda
46 let, posunovač u dráhy . Cítí se zklamaný

Tak to já si dám klidně to hovězí a nebo lososa, když nebude zbytí! No asi těžko, že jo? To sou zas jobovky. Spousta lidí toho čuníka ještě celkem nedávno chovala doma a většinu to přešlo ani ne tak kvůli práci s tím spojený, ale kvůli papírování. Tak třeba alespoň nechaj lidi víc dejchat a chovat si vlastní, když už neuměj zajistit rozumný ceny jak ten bolševik.