EKONOMIKA

Zdražuje už i pečivo. Kolik si připlatí domácnost měsíčně za chleba?

Průměrný Čech podle Svazu pekařů a cukrářů ČR měsíčně utratí za chléb asi 120 korun. Kvůli případnému zvýšení ceny z důvodu rostoucích nákladů pekařů by zákazníci mohli zaplatit o 30 korun více.

Průměrný Čech podle Svazu pekařů a cukrářů ČR měsíčně utratí za chléb asi 120 korun. Kvůli případnému zvýšení ceny z důvodu rostoucích nákladů pekařů by zákazníci mohli zaplatit o 30 korun více. Cena chleba za kilogram podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) činí zhruba 30 korun, v rámci Evropské unie má ČR pátý nejlevnější chléb. Na tiskové konferenci to dnes řekli zástupci Svazu pekařů a cukrářů. Neúměrně nízká podle nich je v Česku i cena rohlíku, který lidé koupí za 1,9 koruny.

Pekárenský obor, který v ČR podle předsedy představenstva Svazu pekařů a cukrářů Jiřího Balabána dosahuje ročního obratu 25 miliard korun a zaměstnává přes 20.000 lidí, se nestačil po pandemii koronaviru vzpamatovat. Nyní stojí před hrozbou drastického zvyšování nákladů. Cena mouky od jara meziročně vzrostla o čtvrtinu, olej je dražší o 65 procent, cena cukru stoupla o 15 procent. Projevují se i rostoucí ceny energií i pohonných hmot. Pekárny své výrobky do obchodů rozvážejí i třikrát denně. Dalším zásadním nákladem jsou stoupající mzdy zaměstnanců.

"Od začátku letošního roku stouply pekárnám celkové náklady asi o 30 procent. Realizační ceny základních výrobků, jako je chléb či rohlík, přitom podle ČSÚ dlouhodobě stagnují. Tato situace je pro pekárny neudržitelná. Pokud by neuvedly do souladu rostoucí náklady s cenami svých výrobků, desítky z nich by musely ukončit podnikání. To by výrazně ochudilo český pekařský trh, který je přitom jeden z nejvyspělejších v Evropě," řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Češi nemají podle svazu problém si za kvalitní chléb připlatit, cena je důležitá pro 15 procent spotřebitelů. Navíc lidé více poptávají vícezrnné chleby nebo ty s vyšším podílem žitné mouky. Chlebové speciály se specifickým složením, které se od běžných chlebů liší i hmotností nebo tvarem, podle svazu tvoří nyní třetinu prodejů. Trendem je vyrábět chléb pro různé zákaznické skupiny. Jde třeba o menší balení pro lidi, kteří žijí v domácnosti sami, chléb určený pro grilování, nebo chléb vhodný pro večerní konzumaci.

Chléb v ČR podle Svazu pekařů a cukrářů vyrábí přibližně 700 klasických pekáren. Ročně vyrobí 275.000 tun chleba, denně upeče milion chlebů. Průměrný Čech ročně zkonzumuje 40 kilogramů chleba.

ČTK | byznysvcesku.cz

Milan Šáda

Třicet korun za chleba měsíčně navíc asi nikoho nezabije. Horší je, že tím to neskončí. Chleba je vždycky takovej varovnej signál, že bude hůř. A to teda bude..

Karla Bernášková

Kupuji si už zhruba rok kvalitnější chléb. Musím říci, že mám pocit, že mně dělá lépe nejen chuťově ale i zdravotně, takže pro mě to asi velká změna nebude. Zvykla jsem si na to platit více už dřív.

Alexandr Gonda

Chleba je taková citlivá, viditelná věc. Myslím ale, že u energií to pro většinu národa bude bolavější. Nicméně každá drahota jednoho dne má svůj konec a bude jej mít i tato. Dávám tomu odhadem tak rok, než se situace uklidní. Ony platy budou minimálně částečně inflaci kopírovat. Vyděržať!

Nikola Spurná

Hlavně si nekupujte dopékané polotovary ze supermarketů, ale pořádný, čerstvě upečený, poctivý chleba z pekárny. Za to se vyplatí i připlatit.

Josef Kalina

Mě zaujalo, že u takto “obyčejné“ komodity se už i u nás lidé učí vybírat si kvalitu a nehledět přednostně jen na cenu. To je vcelku příjemná zpráva o stavu společnosti a docela se rozchází s tím stále dokola omílaným narativem o Češích a slevách.

Erik Hrachovec

V textu se píše o drastickém zvýšení nákladů pekařů, ovšem avizované zvýšení cen podle všeho zdaleka tak dramaticky nevypadá. To byly dosud tak vysoká marže a nebo jde jen o první krok?