S kavárnou na každém rohu v mnoha městech po celém světě není žádným překvapením, že káva je jednou z nejlepších komodit na světě. Jako třetí nejkonzumovanější nápoj na světě, po vodě a čaji, jsou kávová zrna všude velmi žádaná. Každý z nejprodukujících zemí produkuje miliony kilogramů kávových zrn, která si najdou cestu do rukou dychtivých spotřebitelů.

Po ropě je káva  druhou nejobchodovanější komoditou na světě , ročně se jí spotřebuje asi půl bilionu šálků. Kávová zrna se nepoužívají pouze k vaření šálku kávy, ale (prostřednictvím dekofeinace) také poskytují kofein pro nápoje (cola), léčiva a kosmetiku. Existují dva hlavní komerčně pěstované druhy kávových zrn: Arabica, která tvoří 70 % světové kávy, a Robusta, která je mnohem levnější a snáze se pěstuje.

Níže je uveden seznam 10 zemí s největší produkcí kávy na světě podle  Mezinárodní organizace pro kávu .

10. Guatemala – 204 000 Metrických Tun

Guatemala v roce 2016 vyprodukovala 204 000 metrických tun kávových zrn a čísla jejich produkce zůstala v posledních několika letech poměrně konzistentní. Kávová zrna jsou v Guatemale nejhojnější v letech, kdy se teplota pohybuje mezi 16 a 32 °C a ve výškách mezi 500 a 5 000 metry nad mořem. Guatemala byla předními producenty ve Střední Americe , dokud ji v roce 2011 nepřekonal Honduras.

Guatemala vstoupila do kávové hry především proto, aby našla export, který by nahradil indigo a košenilu, dva z jejich raných exportů, které se staly neužitečnými, jakmile byla v roce 1800 vynalezena chemická barviva. V té době vláda zahájila politiku podpory průmyslu nabídkou obchodních a daňových výhod. V 60. letech 20. století vláda dále prosazovala větší globální poptávku po guatemalské kávě prostřednictvím založení Anacafé (Asociación Nacional del Café), marketingového sdružení, které dodnes celosvětově pokračuje v propagaci národních kávových produktů.

9. Mexiko – 234 000 Metrických Tun 

V roce 2016 Mexiko vyprodukovalo přes 234 000 metrických tun kávových zrn. Národ produkuje převážně vysoce kvalitní zrna Arabica pěstovaná v pobřežních oblastech poblíž hranic s Guatemalou. Mexiko je zodpovědné za většinu dovozu kávy do USA.

V 90. letech 20. století došlo ke krizi v produkci kávy v Mexiku, protože byla zrušena Mezinárodní dohoda o kávě a celosvětové ceny kávy a vývozní kvóty již nebyly přísně kontrolovány, což vedlo k neschopnosti Mexika konkurovat na globálním trhu. Tento pokles cen a produkce kávy vedl ke ztrátě příjmu a sociálním problémům v celém mexickém státě. Zatímco produkce kávy během 90. let a do roku 2000 klesala, stálá poptávka ze Spojených států vedla k oživení mexického trhu s kávou, z historicky minima 1,7 milionu sáčků (60 kg) v roce 2005 na 4 miliony v roce 2014. .

8. Uganda – 288 000 Metrických Tun

I když vám Uganda nemusí při pomyšlení na produkci kávy přijít na mysl, jde o nejvýdělečnější export středoafrického národa s 288 000 metrickými tunami vyrobenými v roce 2016. V roce 2015 se přesunula za Mexiko a stala se 8. největším světovým producentem kávy. Národ pěstuje jak fazole Robusta – plodinu pocházející z lesní oblasti Kibale – tak i fazole Arabica z nedaleké Etiopie.

Káva je důležitou součástí ugandské ekonomiky, přičemž velká část populace pracuje v odvětvích souvisejících s kávou. Produkce kávy byla zpočátku přiměřeně neúspěšným státem kontrolovaným sektorem. Po vládní privatizaci v roce 1991 však došlo k silnému oživení tohoto sektoru, což vedlo k 5100% nárůstu produkce od roku 1989. Vláda však stále vykonává kontrolu nad průmyslem, s odlivem ze země kontrolovaným Ugandou. Úřad pro rozvoj kávy.

7. Indie – 348 000 Metrických Tun

Indie v roce 2016 vyprodukovala 348 000 metrických tun zrn. Ne všude je Indie vhodná pro pěstování kávových zrn – většina pěstování se provádí v kopcovitých oblastech jižní části země. Fazole jsou pěstovány drobnými pěstiteli v podmínkách monzunových dešťů a často se sázejí spolu s kořením, jako je kardamom a skořice, což dává kávě pikantní chuť a vůni. V roce 2004 získala značka indické kávy Tata tři zlaté medaile v soutěži Grand Cus De Cafe. Vzhledem k tomu, že káva není v Indii zdaleka tak populární jako čaj, 80 % produkce kávy v zemi je určeno pro exportní účely, přičemž hlavními odběrateli jsou Evropa a Rusko .

6. Honduras – 348 000 Metrických Tun

Honduras v roce 2016 vyprodukoval 348 000 metrických tun kávy, což téměř odpovídá jeho nejvyšší úrodě z roku 2011, 354 180 kilogramů. Honduras předstihl ostatní země a stal se největším producentem kávy ve Střední Americe. Káva produkovaná v Hondurasu však stále trpí nedostatkem národní značky. Zatímco většina lidí zná kolumbijskou nebo etiopskou kávu, zrna z Hondurasu se používají hlavně ve směsích, a proto jsou pro běžného spotřebitele hůře rozpoznatelná. Káva však zůstává důležitou součástí honduraské ekonomiky a kávový průmysl neustále poskytuje zaměstnání a příjmy velké části populace.

5. Etiopie – 384 000 Metrických Tun

Etiopie produkuje každý rok velké objemy kávových zrn, jen v roce 2016 jich bylo 384 000 metrických tun. Etiopie je zeměpisným domovem kávy Arabica, nejoblíbenějších zrn na světě. Není to malá část jejich ekonomiky – více než 28 % ročního exportu Etiopie je výsledkem kávy – a odhaduje se, že v produkci kávy je zaměstnáno 15 milionů občanů.

Etiopie má velmi bohatou kávovou kulturu. Již více než 1100 let jsou fazole s povzbuzujícím účinkem zaznamenány v národě nešťastnými farmáři a pastýři, jejichž stáda je náhodou snědla. Od domestikace rostliny a začátku pěstování kávových zrn byly vyvinuty regionální varianty zrn Arabica, z nichž každá má svůj vlastní charakteristický název a chuť. Fazole Harar, Limu, Sidamo a Yirgacheffe jsou všechny odrůdy fazolí Arabica chráněné ochrannou známkou s právy vlastněnými a chráněnými vládou Etiopie.

4. Indonésie – 660 000 Metrických Tun

I když možná nejsou mezinárodně známí jako top producent, Indonésie vyprodukovala v roce 2016 přes 660 000 metrických tun kávových zrn. Indonésie zvolila metodu kvantity před kvalitou, protože klima je vhodnější pro produkci nižších kvalitní Robusta fazole (méně ceněné než Arabica fazole, které pocházejí z národů jako Brazílie a Kolumbie). Navzdory tomu má země ideální geografickou polohu pro kávové plantáže, protože se nachází blízko rovníku a má četné horské oblasti, které jsou vhodné pro produkci kávy.

Produkce kávy byla zavedena do Indonésie nizozemskými kolonisty a produkce pokračovala i po kolonizaci, protože indonéské klima je pro rostlinu velmi vhodné. Kávové plantáže v současnosti pokrývají více než 1 milion hektarů území Indonésie, přičemž přes 90 % orné půdy obdělávají malí producenti.

3. Kolumbie – 810 000 Metrických Tun (1 785 744 000 Liber)

Káva z Kolumbie je známá po celém světě. Klima však v poslední době hraje v produkci kolumbijské kávy negativní roli. Mezi lety 1980 a 2010 teploty pomalu stoupaly, stejně jako srážky. Oba tyto faktory ohrožují klimatické požadavky nezbytné pro produkci typu fazolí oblíbeného v Kolumbii. V produkci kávy byla tradičně na druhém místě za Brazílií, ale kvůli rychle se rozšiřující produkci ve Vietnamu se posunula na třetí místo. I s vlivem klimatu má Kolumbie v roce 2016 produkci 810 000 metrických tun kávových zrn a zůstává klíčovým hráčem v mezinárodní kávové hře.

2. Vietnam – 1 650 000 Metrických Tun

Zatímco mnozí znají vietnamskou kávu, typický nápoj, kde se káva mísí se slazeným kondenzovaným mlékem, Vietnam je druhým největším producentem kávy na světě – jen v roce 2016 1 650 000 metrických tun. Zatímco během vietnamské války a po ní byla pochopitelně pauza , káva zůstala obrovskou součástí vietnamské ekonomiky, přičemž jediným větším exportem byla rýže. Vietnam zaznamenal rychlou expanzi v produkci kávy z pouhých 6 000 tun v roce 1975 na téměř 2 miliony tun v roce 2016. Tento růst má za následek, že se Vietnam drží na druhém místě mezi nejvýznamnějšími zeměmi produkujícími kávu na světě.

1. Brazílie – 2 595 000 Metrických Tun

Brazílie je největším světovým producentem kávy. V roce 2016 Brazílie vyprodukovala ohromujících 2 592 000 metrických tun kávových zrn. Nejde o nový vývoj, protože Brazílie je již více než 150 let nejvyšším světovým producentem kávových zrn.

Kávové plantáže pokrývají asi 27 000 čtverečních kilometrů Brazílie, přičemž většina se nachází v Minas Gerais, Sao Paulu a Paraně, třech jihovýchodních státech, kde je klima a teplota ideální pro produkci kávy. Brazílie se také odlišuje od ostatních zemí produkujících kávu v tom, že Brazilci zpracovávají kávu suchým procesem (nepraná káva), kdy se kávové třešně suší na slunci, spíše než se perou v mokrém procesu.

By admin

Related Post