Kakao je sušené a zcela fermentované tučné semeno plodu malého stálezeleného kakaového stromu ( Theobroma cacao ), který pochází z amazonského deštného pralesa . Slovo ‚kakao‘ pochází ze španělského výrazu ‚kakao‘, který je zase odvozen z nahuatlského výrazu ‚cacahuati.‘ Kakao je cenná plodina, která byla poprvé pěstována v rovníkové oblasti Jižní Ameriky přibližně před 5300 lety a věří se, že Mayové a Aztékové byli prvními, kdo kakaové stromy úspěšně pěstovali. Kakaovníky se pěstují především v tropických zónách asi 20° na sever a jih od rovníku , kde jsou dostupné příznivé klimatické podmínky pro pěstování kakaovníků. Kakaové boby slouží jako hlavní ingredience pro výrobu čokolády a mnoha mezoamerických potravin.
Níže můžete vidět 10 největších producentů kakaa
- Pobřeží slonoviny – 2 200 000 tun
- Ghana – 800 000 tun
- Indonésie – 739 483 tun
- Nigérie – 340 163 tun
- Ekvádor – 327 903 tun
- Kamerun – 290 000 tun
- Brazílie – 269 731 tun
- Sierra Leone – 193 156 tun
- Peru – 160 289 tun
- Dominikánská republika – 77 681 tun